Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България чрез оперативна програма “Околна среда 2007 – 2013 г.

На 16-ти Октомври от 11,00 часа тържествено бе открита нова Информационна точка на ДПП „Сините камъни“ в село Калояново.

На 16-ти Октомври от 11,00 часа тържествено бе открита нова Информационна точка  на ДПП „Сините камъни“ в село Калояново.

На 16-ти Октомври от 11,00 часа тържествено бе открита нова Информационна точка  на ДПП „Сините камъни“ в село Калояново.

На събитието присъстваха инж. Димитър Бърдаров – началник отдел „Възобновяване, стопанисване, ползване и защита на горите“ към Изпълнителна агенция по горите, инж. Кирил Ташев – главен експерт към същия отдел, инж. Коста Чолаков – заместник директор на РДГ Сливен, служители от същата дирекция, г-н Стефан Стефанов -  директор на фондация „Стария бряст“, представители на фирмата-изпълнител, както и много жители и гости на село Калояново. Специален танцово-музикален поздрав отправиха децата от фолклорен танцов  ансамбъл „Тракийче” при Детски комплекс – Сливен . Гостите се наслаждаваха и на вокалното изпълнение на самодеен състав към местното читалище. Красивият център бе осветен от Отец Йоан, с тържествен водосвет.

Директорът на ПП „Сините камъни“ инж. Ирина Петрова и инж. Димитър Бърдаров поздравиха присъстващите с новата придобивка, която е изградена в рамките на  Договор № DIR-5113326-С-009 за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма  „Околна среда 2007-2013г., съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие на Европейската общност, за Проект № DIR-5113326-3-95 „Устойчиво управление и устройство на Природен парк  „Сините камъни“, гр. Сливен.

Част от дейностите по проекта са свързани с рехабилитация на туристическата инфраструктура – прочистване на туристически пътеки без материален добив и нарушаване на дървостоя, възстановяване на кътове за отдих и създаване на нови такива, ремонт на чешми и мостове, подновяване на туристическата маркировка.   По проекта са създадени  и  6 /шест/ нови туристически пътеки от селата граничещи с парковата територия – с. Ичера, Сотиря, Глушник, Калояново, Тополчане и Блатец. Новите маршрути са:  прочистени от клони, маркирани с боя ,обозначени  с указателни табели, поставени са дървени информационни табели и е създаден по един кът за отдих на всяка от тях.

Една от създадените туристически пътеки от с. Калояново минава по следния маршрут:

с. Калояново – излиза се на север от селото по черен път – преминава се източно от две пясъчни кариери – преминава се по западния и северния край на борова горичка на левия географски бряг на р. Дорешка при излаза й от планината – изкачване на хребета по пътека към вр. Бабата – връх Бабата.

Всички нови пътеки, започващи от околопарковите села, навлизат в Източната част на  парка, която е включена в територията на Природен парк „Сините камъни“ през 2002 г. Със създаването на новите пътеки Дирекция на Природен парк „Сините камъни“ се стреми  да  увеличи туристопотока в тази част на природният парк. За да постигне това и за да се повиши информираността на ученици, туристи и на всички  природолюбители Дирекция на Природен парк „Сините камъни“ създаде именно такива информационни точки  в същите околопаркови села, представляващи помещения, оборудвани с материали и пособия даващи информация за природата и туризма в Природен парк „Сините камъни“ за  научните и образователни дейности, мероприятия по опазване и възстановяване на природата, които са част от дейността на Дирекцията.

DSC_4025

DSC_4035

DSC_4064

 

Коментирайте тук

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>